Nyvang Besættes 2022

Besættelsen af Nyvang maj. Alle sejl var sat til da vi blev inviteret til Nyvang af andelsforeningen. I år ville man gerne prøve noget nyt og anderledes i forbindelse med besættelsen af andels landsbyen i Nyvang, så WW2Yanks og Tommies var inviteret til arrangementet både lørdag og søndag.

Andelsforeningen gjorde dog opmærksomt på at arrangementet skulle forblive historisk korrekt, så begge foreninger måtte forblive uden for lands byen på en designeret plads så længe arrangementet pågik. Foreningens medlemmer mødte op fredag aften med henblik på at få sat en fornuftig opsat lejr op, da pladsen ville blive delt mellem os og Tommies, men det forløb fint og en meget flot ‘camp’ blev hejst på det store græs areal med store og små telte og strategisk parkerede Jeeps og køretøjer på Camp pladsen, så det så historisk korrekt ud.

Lørdag startede det officielle program med landgang af de tyske tropper som indtog Sønderjylland i de tidlige morgen timer, et flot opsat kamp demo med skud bomber og røg damp, så de mange frem mødte publikummer fik noget for pengene. Der var opsat et fyldigt program, så der hele tiden udspillede sig scenarier for publikummet, og det mundede så ud i selve besættelsen af landsbyen omkring kl 1300. Tyskerne som bestod af regimentet og flere andre afd. fik sat spærringer op i landsbyen og nu kunne publikummerne blive passet op af vagter og blive bedt om at vise ID papirer som blev uddelt af museet ved indgangen, hvis du ingen havde kunne du risikere at blive fængslets i det lokale politi hus i byen.

Ved dagens sidste arrangement som skulle foregive at være april 45, blev det bekendt gjort at tyskerne havde overgivet sig og den danske brigade og de danske friheds kæmpere tog nu affære og et flot sceneri udspillede sig med overgivelsen af den tyske overkommando, som blev kørt væk. Som noget nyt i år blev Tommies og Yanks så bedt om at deltage i denne befrielse, da vi jo var der og man ville gerne udnytte dette. Det blev en fantastisk dag og hele programmet og arrangementet var meget vellykket, og det anslås at der har været omkring 4000 publikummer til lørdagens program.

For søndagen kørte man samme program og hele denne dag lige så vellykket og begge dage var fantastiske.. Jeg er rimelig sikker på at andels landsbyen var glade for at vi deltog i samarbejde med Tommies og er sikker på at vi bliver inviteret igen til næste år.

Tak for de fede billeder taget af gæst Heinrich John