K-Rationer

Velkommen Fora Rationer K-Rationer

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #660
  Lars AamodtLars
  Keymaster


  US Army Field Ratiom, K Type – bedre kendt som K-Ration, er nok den mest kendte af samtlige amerikanske feltrationer som var i brug under 2. verdenskrig. I 1941 blev Dr. Ancel Keys (en fysiolog ved University of Minnesota) af US War Department bedt om og udvikle en letfordærvelig, “klar til at spise” feltration som kunne passe i den menige soldats lomme og som havde en forholdsvis kort holdbarhed. Keys tog i det lokale supermarked for og finde fødevarer som var forholdsvis billige og væsentligst af alt, var forholdsvis næmme og få fat i. Han købte nogle kiks, tørrede pølser, bolsjer og chokolade bars, herefter testede han denne “ration” på 28 ounce (ca. 870 gram) som var på 3.200 cal. (13.400 kJ) på seks soldater fra en nærliggende kasserne. Konklusionen fra disse soldater var “kan spises” og “bedre end ingenting”, men vigtist af alt så tydede det på, at denne “ration” havde et tilstrækkeligt nærringsindhold. De første prototyper af denne feltration i lommeformat, som blev testet i de første år af 2. verdenskrig blev udviklet på opfordring fra US Army Air Force af Subsistence Research Laboratory som skulle fremstille en let feltration i lomme størrelse, som skulle udleveres til de nydannede faldskærmskorps på forsøgsbasis, feltrationen fik derfor hurtigt øgenavnet “Paratrooper Ration”.

  K-Ration var som beskrevet udviklet til nogle få dages brug/holdbarhed, men krigens udvikling og de ofte ret kaotiske tilstande ved fronten samt logistik problemer i baglandet gjorde, at denne ration ofte blev spist i adskillige dage og uger af soldaten ved fronten. Som følge heraf mistede denne ration ret hurtig populariteten hos den menige soldat og klagerne over denne “ringe” ration veltede ned over Quartermaster Company. Da 2. verdenskrig var på sit højeste i 1944 anslås det at der var produceret og udleveret mere end 105 millioner eksemplarer af denne feltration til US Army.

  De tidlige versioner af K-rations var pakket i en lys brun æske. Designet på æsken blev ændret og et mere farverigt setup så dagens lys, morgenmåltidet blev leveret i en bourdeaux rød æske, aftensmåltidet i en grøn, og middagsmaden i et blåt. Der var to overordende formål med denne nye emballering:

  1. det skulle være nemt og hurtigt for soldaten og vælge det rette måltid, 2. farverne skulle højne moralen hos den enkelte soldat. Den indvendige æske var stadig den i den traditionelt brune variant, dog var den forseglet i voks som skulle gøre den modstandsdygtig overfor vind og vejr og selve trækassen som de var pakket i blev forseglet med henblik på og gøre denne vandtæt.

  Breakfast Unit

  Breakfast Unit (Morgenmads Ration) bestående af: Kødkonserves Produkt, Kiks/Knækbrød, Komprimeret Korn Bar, Pulveriseret Kaffe, Frugt Bar, Tyggegummi, Sukkertabletter, 4 Cigaretter, Vandrensnings Tabletter, Dåseåbner og en træske.

  Dinner Unit

  Dinner Unit (Middags Ration) bestående af: Osteprodukt på dåse, Kiks/Knækbrød, Slik/Bolsje Bar, Tyggegummi, Pulveriseret drik (citron eller apelsin), Granuleret Sukker, Salt tabletter, 4 Cigaretter, Tændstikker, Dåseåbner og en træske.

  Supper Unit

  Supper Unit (Aftenmads Ration) bestående af: Kødkonserves Produkt, Kiks/Knækbrød, Bouillon Pulver, Slik, Tyggegummi, Pulveriseret Kaffe, Granuleret Sukker, 4 Cigaretter, Tændstikker, Dåseåbner, Toiletpapir og en træske.

  Copyright (C) Hans Martin Nielsen – 2015

  • Dette emne blev ændret 1 år, 10 måneder siden af Lars AamodtLars.
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Emnet 'K-Rationer' er lukket for nye svar.